Book
Vores eksklusive boliger
Sted
Alle
  • Alle
  • Ferie
    lejligheder
  • Ferie
    huse
  • Hytter for
    par
  • All in
    one
Ankomst
Dato
Afrejse
Dato
Voksne
1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6+
Børn
0
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5+

Historien om Thalia

JEG HAR EN PLAN…

Da skuespilleren Olaf Fønns blev formand for Dansk Skuespillerforbund i 1934, var hans plan at skabe et rekreationshjem for medlemmerne, men man anså det dog for en stor opgave. Imidlertid tilbød skuespilleren Henrik Malberg at skænke forbundet et større areal ved Marielyst, og dette blev opstarten på projektet. 

For at skaffe penge til at bygge for fik man af justitsminister K.K. Steincke bevilling til at afholde et lotteri. Og det var bl.a. ved hjælp af dette overskud samt en række midnatsforestillinger, man i 1939 kunne indvie fem enkelte sommerhuse og et større samlingshus, som blev døbt “Pejsestuen”. “Pejsestuen” eksisterer stadig, men de fem små sommerhuse blev revet ned i 1988 og erstattet af fire nye og større sommerhuse.

ET HELÅRS REKREATIONSHJEM

Men Henrik Malberg og Olaf Fønns ønskede også at bygge et helårs Rekreationshjem, og i 1944 kunne man yderligere indvie “Thalia”, et smukt muret hus i to etager.

ET HUS MED KUNST OG ATMOSFÆRE

Bygningen bestod af en række gæsteværelser i stueplan, hvor hvert værelse var indrettet som mindeværelse for en kendt kunstner, bl.a. Asta Nielsen, Bodil Ipsen og Poul Reumert. På øverste etage var der udover køkken, inspektørbolig samt bestyrelsens kontor også en stor sal, kaldet Riddersalen, som fungerede som spisestue og opholdsstue for de skuespillere, som opholdt sig huset. Væggene var spækket med kunst skænket til Skuespillerforbundet. 

Henrik Malberg
I 30’erne skænker skuespilleren Henrik Malberg skuespillerforbundet et større byggeareal ved Marielyst.
Thalia huset
Et hus med kunst og atmosfære blev indviet i 1944
Pejsestuen har plads til 28 spisende
Saml hele
Familien!
Speciel indretning
Stueetagen i Thalia bestod af en lang gang og otte værelser, hver indrettet som mindeværelse for en stor dansk kunstner.


Er du interesseret i flere detaljer, kan du se en 15 min. lang film fra Det Danske Filminstitut her. 
Alle sort/hvide fotos på denne side er stills fra denne film. 

FRA SKUESPILLERE TIL TURISTER

Mange forbundsmedlemmer har gennem årene nydt ”Thalia”, men det blev for dyrt at drive, og i 1967 blev huset derfor solgt fra og har i mange år haft en omtumlet tid. I 2014 overtog undertegnede huset Thalia. 

På det tidspunkt havde husets forrige ejere allerede foretaget en gennemgribende renovering, hvor de otte værelser i stueplan blev til fire smukke lejligheder, som blev udlejet til feriegæster. Og 1. sal var i samme ombæring blevet forandret til en lys og moderne bolig med stor hensyntagen til huset og dets oprindelse.

RENOVERINGEN FORTSATTE

Men der var stadig arbejde for os at gå i gang med. På 1. sal blev et spa-bad og et grovkøkken installeret, og de fire soveværelser fik en make-over. I stueplan blev den 5. lejlighed etableret i to helt rå rum. Alt stod klar til udlejning i foråret 2014. 

Efter mange tanker og overvejelser påbegyndte vi i efteråret 2015 arbejdet med at etablere en udendørs pool og sauna i samarbejde med et lokalt arkitektfirma. Det var en lang proces med flere udfordringer, men da det endelige resultat stod færdigt, kan man ikke være i tvivl om, at det har været alle pengene og besværet værd. Lejligheden på 1. sal samt den private have med pool, bliver ikke længere udlejet.

Omtrent på samme tid blev det nødvendigt at renovere fire af lejlighederne, som trængte til en opjustering efter 10 års udleje. Der blev sat nye køkkener ind, og vægge og lofter blev malet og tapetseret. Ved samme lejlighed blev der sat ekstra gips og isolering i lofterne, som dæmper trin over gulv fra overboerne på 1. sal. Det er der blevet nogle helt unikke lejligheder ud af. Lejlighederne er populære hos især tyske og danske turister, men også nordmænd, svenskere og hollændere finder vej hertil. Vi har sågar haft gæster helt fra Hong Kong. 

GENFORENET EFTER 50 ÅR

Nabogrunden med pejsestuen og de fire sommerhuse har været ejet af skuespillerforbundet, lige indtil de valgte at skille sig af med dem i 2017. Vi så muligheden for at genforene de to grunde, som de havde været det 50 år tidligere. Resultatet er i dag en dejlig stor åben grund med træer, buske og græsplæne samt en sti af slotsgrus, som snor sig mellem huse og parkeringspladser.

De gamle lysekroner er stadig i brug, og lyser den store stue op.
Genforenet efter 50 år!
De 2 nabogrunde er efter 50 år blevet genforenet.
Historien genopleves
Med inspiration fra skuespillerforbundets gamle sommerhuse blev tre nye hytter opført.


HISTORIEN GENOPLEVES

Vi overtog husene og Pejsestuen med indbo og al den kunst, som hang på væggene. Heriblandt et par rammer med gamle billeder fra indvielsen af Pejsestuen i 1939. Hidtil havde vi kun fået fortalt, at her havde ligget fem små sommerhuse. Nu kunne vi også se – sort på hvidt – hvordan husene havde set ud. En tanke spirede frem; tænk hvis vi kunne genskabe de huse… En smuk tanke! Og det blev ikke kun ved tanken. Tre nye feriehytter blev der plads til at bygge, hvor de gamle havde ligget. De stod færdige i foråret 2018, med græs på taget – ganske som i gamle dage. Vi kalder dem ”hytter for par”, selvfølgelig fordi der kun er plads til to personer. 

Vi er stolte over alle de nye tiltag og forbedringer, der på få år er sket her på de to grunde. Det drømte vi ikke om, da vi ved lidt af et tilfælde overnattede i Thalia i 2013, men vi slog til, da huset kort tid efter blev sat til salg. Vi var faldet pladask for husets charme og atmosfære. Og noget tyder på, at vi ikke er de eneste. Vi har flere tilbagevendende gæster, og mange booker deres næste ophold et helt år frem i tiden til denne lille oase i Marielyst. 

Brian og Mette Qvist Sørensen
Thalia Marielyst ApS